top of page

Succesvolle Opvolgingsplanning


Hoe een Succesvol Familiebedrijf de Routekaart bepaalt voor de ToekomstIn het hart van elk succesvol familiebedrijf liggen bijzondere verhalen van toewijding, doorzettingsvermogen en generaties die samenwerken om een erfenis voort te zetten.


Maar wat gebeurt er wanneer het tijd is voor een nieuwe generatie om het roer over te nemen?

Dit is een cruciaal moment waarop de juiste beslissingen de koers van het bedrijf voor de komende jaren zullen bepalen. Voor veel familiebedrijven is het inschakelen van gespecialiseerde adviseurs voor successieplanning en strategie, zowel op de ‘zachte’ als ‘harde’ kant een slimme zet gebleken blijkt ook uit onderstaande casus.


Voor de familie Van Der Broek, eigenaren van een bloeiend bedrijf dat al generaties lang floreert, werd het duidelijk dat ze een frisse onafhankelijke blik en strategisch inzicht nodig hadden om de toekomst veilig te stellen. Met name de zachte componenten binnen de familie en het bedrijf moesten meer aandacht krijgen. Het aantrekken van een onafhankelijke ervaren adviseur voor opvolgingsplanning, strategie en het aanscherpen van talenten en competenties heeft gezorgd voor een succesvolle planning en borging.


Het Startpunt: Erfgoed en Ambitie

In de gangen van hun bedrijf, waar de muren doordrenkt zijn van geschiedenis en prestaties, stond de familie voor een cruciale overweging: hoe konden ze hun erfgoed doorgeven aan de volgende generatie zonder de vitaliteit en relevantie van het bedrijf in gevaar te brengen?

Het antwoord lag in meer inzicht krijgen en het begrijpen van de drijfveren, talenten en competenties die de ruggengraat van het bedrijf vormden.


Het is precies op dit kruispunt dat de familie besloot om de hulp in te roepen van onze adviseurs in opvolgingsplanning en strategie.


Tip #1 - De rol van assessments - Het ontgrendelen van potentieel

Een van de kernaspecten van dit opvolgingsproces was het gebruik van assessments en tools om inzicht te krijgen in de drijfveren, talenten, competenties en leiderschapskwaliteiten van de betrokken familieleden. Kruithof & Partners, (gecertificeerd door GITP) implementeerde een uitgebreide reeks instrumenten die de sterke punten en ontwikkelingsgebieden van elk individueel familielid én een totaal overzicht van de familie identificeerden.Tip #2 - Meten van Drijfveren, Talenten & Competenties - De juiste man/vrouw op de juiste plaats

Door dieper in te gaan op de drijfveren en competenties van de betrokken familieleden, werd duidelijk wat hen drijft, motiveert en waar hun competenties lagen. Dit inzicht speelde een cruciale rol bij het matchen van individuele passies met het DNA, de cultuur, de strategische doelen én drijfveren van het familiebedrijf.


"Met de juiste inzichten en strategieën, blijven wij als familiebedrijf relevant en toekomstbestendig"

Tip #3 - Strategische Ontwikkeling: Een Leidende Hand voor de Toekomst


Terwijl het bedrijf zich verder ontwikkelde, werd duidelijk dat succes niet alleen afhankelijk was van individuele competenties, maar ook van collectieve wendbaarheid en innovatie binnen het bedrijf. Er zijn strategische workshops en ontwikkelingsprogramma's ontwikkeld met en door de familie die de familieleden en sleutelfiguren uitdaagden om hun leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.Tip #4 - Het Leiderschap van de Toekomst: Overdracht van Wijsheid en Visie


De volgende generatie stond klaar om het roer over te nemen. Hiervoor werd een leiderschapsprogramma ontwikkeld waarbij de 'now' generatie het stokje kon overdragen aan de volgende 'next' generatie. Belangrijke bedrijfsaspecten zoals de geschiedenis, familiewaarden, cultuur, missie, governance maar ook een diep gewortelde visie voor de toekomst zijn overgedragen en geborgd. Diverse sessies en een familieweekend zijn ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Tevens is er een familiestatuut opgemaakt met goede familieafspraken.Tip #5 - Duurzaam Erfgoed


De routekaart van de familie Van Der Broek toont aan dat het succes van een familiebedrijf niet alleen wordt bepaald door het verleden, maar ook door de capaciteit om zich aan te passen aan veranderende tijden en toekomstige uitdagingen. Door opvolgingsplanning te combineren met strategie, talent- en leiderschapsontwikkeling, hebben ze niet alleen hun erfgoed behouden, maar hebben ze ook een weg geplaveid voor toekomstige generaties om de continutieit te bewaken en het erfgoed door te geven.De Weg Vooruit: Routekaart op Maat

Het verhaal van deze familie is een inspiratie voor elke onderneming die waarde hecht aan zijn erfgoed en tegelijkertijd streeft naar innovatie en groei. Met de juiste inzichten en strategieën, Routekaart op Maat, kan een familiebedrijf niet alleen overleven, maar ook gedijen in de uitdagende tijden van vandaag en morgen.


Belangrijke informatie voor Familiebedrijven in Utrecht (2-25 medewerkers)

U kunt dit jaar een voucher aanvragen voor advies inzake opvolging (van € 2000,- ) bij de Provincie Utrecht via onderstaande knop en gebruik maken van de expertise van de experts van het Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten: NGFB

Kruithof & Partners is lid van NGFB.

Comments


bottom of page